Jdi na obsah Jdi na menu
 


Většina zaměstnavatelů prémie nevyplatí

8. 12. 2012

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv
¨

Pouze necelá třetina zaměstnavatelů plánuje za letošní rok svým zaměstnancům plošně vyplatit roční bonusy či 13. platy. Oproti loňsku jde o pokles o plných devět procentních bodů. Ve 28 % společností se letos odměn na konci roku dočkají jen někteří zaměstnanci a dalších 43 % firem neplánuje vyplácet žádné odměny. Tato zjištění vyplynula z průzkumu společnosti LMC, který má naše redakce k dispozici..

Ve srovnání s loňskem se bezmála o polovinu zvýšil počet firem, které odměny na konci roku vyplácejí jen některým zaměstnancům, a to z 20 na 28 %. Podíl zaměstnavatelů, kteří roční prémie nebo 13. platy na konci roku vyplácejí plošně, naopak poměrně výrazně poklesl – z loňských 38 % na letošních 29 %.

Počet firem, které letos nebudou nadstandardní odměny vyplácet vůbec, je přibližně stejný jako vloni (43 %); proti roku 2010 jde však o přibližně dvojnásobnou hodnotu.


Zaměstnanci se v souběžně probíhajícím šetření na portálu Jobs.cz vyjádřili ještě pesimističtěji než zaměstnavatelé. Pouhých 13 % z 1147 respondentů z řad zaměstnanců uvedlo, že s výplatou ročních prémií či 13. platů letos najisto počítá, naopak 11 % lidí letos s nadstandardními odměnami nepočítá kvůli špatné ekonomické situaci firmy, dalších 18 % si výplatou bonusů navíc není jisto, a proto raději na tyto odměny nespoléhá.

Plných 58 % respondentů tvrdí, že se roční prémie v jejich podniku nevyplácejí nikdy.

»Zaměstnanci celkem silně pociťují zvyšující se tlak na efektivitu práce a již delší dobu jsou vystaveni rétorice jednostranně orientované na úspory. To se celkem logicky odráží v rostoucí skepsi většiny lidí ohledně výplaty odměn nad rámec běžných mezd,« uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC.

»Také v jiných oblastech je vidět, že lidé začínají omezovat spotřebu a přestávají spoléhat na jakýkoli nadstandard. Jde o přirozenou reakci na řadu negativních zpráv, které se na ně souvisle valí již řadu měsíců,« doplnil Dombrovský.

(km)

Zdroj: www.halonoviny.cz