Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vedení KSČM žádali o podporu Dienstbier a Zeman

30. 11. 2012

 

O podporu KSČM v prezidentských volbách přišli v pátek na zasedání VV ÚV KSČM požádat Jiří Dienstbier (ČSSD) a Miloš Zeman (za SPOZ). Stanovisko o podpoře by měl vydat ÚV KSČM, který má zasedat 8. prosince.

Oba jednali se členy VV ÚV KSČM zhruba po půl hodině. Dle obou bylo jednání věcné a přátelské. Dle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa byly vystoupení a odpovědi Dienstbiera podrobnější.

Dienstbier před novináři zdůraznil zejména blízkost sociálního programu, konstatoval rozdílné pohledy na některé zahraničně politické záležitosti, ale např. ohledně EU, jíž je on zastáncem, eviduje realistické pohledy z řad KSČM. Domnívá se, že ohledně podpory od KSČM jedná podobně, jako by jednal jeho otec, a podtrhl, že svoji politiku staví na levicových hodnotách. Zeman prohlásil, že stojí o hlasy všech občanů bez ohledu na stranickou příslušnost, přičemž podotkl, že 97 % občanů není straníky. S odvoláním na svoji prognostickou minulosti předpovídá, že nenastane situace, kdy by jako prezident se musel rozhodovat, zda jmenovat vládu s účastí komunistů. Filip připomněl sociální program obou kandidátů, jejich podobný pohled na EU, odmítl ale Zemanovy návrhy na preventivní vojenské zásahy.

Fakt, že o podporu nepřišli požádat někdejší prezidentská kandidátka navržená KSČM Jana Bobošíková (Suverenita) a senátor a podnikatel Tomio Okamura (nestr.), vysvětlil Filip tím, že mají nyní se svojí kandidaturou jiné starosti.

KSČM původně plánovala navrhnout vlastního kandidáta, uvažovaný europoslanec Vladimír Remek (členové strany navrhovali kromě něho a Vojtěcha Filipa ale i všechny čtyři výše uvedené osobnosti) kandidaturu nakonec odmítl. Sám prý bude volit Zemana.

(kru)

Zdroj: www.halonoviny.cz