Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stop panu Fischerovi

8. 1. 2013

Sledoval jsem poctivě besedu kandidátů na prezidenta na Prima Family – tedy »duel« Fischer kontra Zeman. První měl potlesk větší, tedy alespoň z obecenstva. To jsem ovšem ještě nevěděl, že »roztleskávači« Jana Fischera byli z velké části vlastně komparsem, jenž dostal za své hlasité pochvalné výkřiky a organizovaný potlesk zaplaceno.

Americký způsob předvolebních diskusí zavedený Fischerovým týmem je ovšem u nás přinejmenším nezvyklý. Pokud jde o odpovědi na otázky, Fischer zaostával. Nebyl ve formě, ale – ruku na srdce – nebyla to jeho nejlepší a každodenní forma? Kandidát nastrčený mezinárodním kapitálem a podepřený českými miliardáři nemusí přece nic umět, jen po masivní propagandě zvítězit.

Ostatní si, pokud zvítězí, vezmou na starost jeho »poradci«, vybraní zřejmě především za mořem. Fischerova angličtina jakžtakž šla, i když Zeman ho předčil. Jeho ruština byla katastrofa. Česká slova s ruskou koncovkou a obsah? Nijaký. Nebo vágní. Zeman toto kolo naplno vyhrál. Věřím, že Fischer si z něj vezme poučení, ale otázka, co by to bylo za prezidenta, pokud by byl zvolen, zůstává.


Navíc, čí vlastně by tento prezident byl? Muž mající za sebou různé příklony. Napřed ke KSČ, jejímž členem byl devět let, pak k Občanskému fóru, aby se díky jemu vyšplhal »na vrchol« statistiky, aby zakotvil jako nečlen v hledáčku ODS a nakonec jako představitel největšího kapitálu se jako »nezávislý« po odkopnutí i občanských demokratů pokoušel stát českým prezidentem.

Ovšem závisle nezávislý, protože o závislosti na penězích, které jsou za jeho kandidaturou, se prý ve slušné společnosti, jakou zastupuje, veřejně nemluví.

V té souvislosti jsem si připomněl, že vlastně nejde o nic nového. Za období jeho premiérství se přece velmi slušně na armádních dodávkách (ministr kolega ze stejné ODS líhně Martin Barták) napakovala skupina Omnipol, skupina MPI – uvádí se, že příjem v oné době byl pro jednu více než deset miliard, pro druhou skoro dvě a půl miliardy. I A. T. M. Group si v konkurzu vydělala jednu a půl miliardy, atd.

Řada z transakcí z oné doby se ocitla v hledáčku policie a Martin Barták dodnes nebyl (pokud to neudělal se svou milostí Václav Klaus) odpovědnosti zproštěn. Ať jsme ale konkrétní. Například dodávky obrněných vozidel IVECO - předražený kontrakt za 3,6 miliardy navýšený skoro o miliardu – schválila dokonce Fischerova vláda za přímé podpory premiéra. Nebo radiolokátor Arthur. Také byl předražen. Napřed koupě dohodnuta, pak zrušena, aby vláda vedená Fischerem nakonec zakázku schválila.


Za jeho vládního předsednictví byla odsouhlasena i předražená servisní služba na letouny CASA, projekt Hotelový a ubytovací komplex v Ústřední vojenské nemocnici, podivné nákupy náhradních dílů pro vrtulníky MI firmou ZHT Ostrava, atd. Premiér se jistě o jednotlivosti zajímat nemůže, ale miliardové investice jsou »jednotlivosti« a nikdo za ně nenese odpovědnost? Nezbývá než konstatovat, že takový premiér je špatným premiérem a těžko by mohl být odpovědnějším prezidentem nás všech.

Takže mi nezbývá, vážení přátelé, než konstatovat, že opravdu jde o to, zda budeme mít odpovědného prezidenta, či nikoli. Fischer to nebude. Proto každý z nás by měl jít k prezidentským volbám a volit odpovědného kandidáta. Zůstat tentokrát doma, je dát souhlas s dalším rozprodejem naší vlasti pod přímým dohledem takového prezidenta, jakým je Jan Fischer, zahraničnímu kapitálu, jenž na svou kost za jeho zády čeká.

Jaroslav KOJZAR

www.halonoviny.cz