Ne školnému, znělo na veřejném slyšení

26. 11. 2012

Petici iniciativy SOS Student, odmítající školné či zápisné na vysokých školách, projednal v úterý večer sněmovní petiční výbor na svém veřejném slyšení. Počet podpisů pod peticí již překročil 10 000, tedy hranici pro pořádání veřejného slyšení.

Představitel iniciativy Michal Kostka přednesl nesouhlas se školným či zápisným a uvedl několik rovin argumentů. Zástupce ministerstva školství náměstek Tomáš Hruda poukázal na to, že školné ministerstvo nepovažuje za prioritu, a jeho reakce na argumenty, přednesené představitelem petentů, lze shrnout, že jde de facto o politické rozhodnutí. Konkretizovat zvažovanou výši poplatků za studium nechtěl.

Poslanec Vladimír Koníček (KSČM) poukázal na možnost připravit novelu např. k adresnějšímu využívání sociálních stipendií. Vojtěch Filip (KSČM), jenž svou účastí na slyšení podtrhl význam problematiky pro KSČM, vyzval k většímu zapojení VŠ například při psaní odborných posudků pro státní správu, jež jsou nyní v rukou soukromých firem a dle něho bez valné úrovně. Získaly by se tak další zdroje financování VŠ, je přesvědčen Filip.

S argumenty iniciativy nesouhlasil poslanec VV Jiří Štětina. Hana Orgoníková (ČSSD) připomněla, že se bude konat na stejné téma slyšení další, a to iniciativy Za svobodné vysoké školy, na něž budou pozváni i petenti iniciativy SOS Student.

Celá diskuse poukázala na fakt, že dosud byla politika ministerstva školství chaotická, jen náměstek je od roku 2009 osmý v pořadí, což nedává příliš důvěry v to, co lze od vlády v oblasti školství očekávat.

Autor: Redakce Zdroj: Haló noviny

www.kscm.cz