Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidí bez práce je víc, než se uvádí

14. 12. 2012
 
Informace o tom, že nezaměstnanost opět překročila půlmilionovou hranici, je varující. Ve skutečnosti však chybí na trhu práce v České republice přes milion pracovních míst.


Před novináři to včera zdůraznil místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslav Opálka. »Pokládáme nezaměstnanost za největší problém ve společnosti, na který se nabalují další negativa. Informace o počtu nezaměstnaných – že se opět přehoupla přes hranici půl milionu, je varující a výhled po Novém roce, který ukazuje statistika, není nikterak příznivý,« prohlásil. Dodal, že ve skutečnosti však v ČR na trhu práce chybí asi milion pracovních příležitostí. Půlmilionová armáda nezaměstnaných se totiž statisticky přesunula do kategorie předčasných starobních důchodců. »Chceme-li seriozně srovnávat - a to dělá především premiér Nečas - současné statistické údaje s obdobím před rokem 2004, musíme ke zveřejněným číslům za listopad, tj. k oněm 7,8 % lidí bez práce, přičíst kvůli změněné metodice další 1,1 %. A jsme na 9,8 %! Kvůli restrikci je navíc mimo evidenci 100 až 200 tisíc občanů. Je tedy ještě hůř, než uvádějí čísla,« tvrdí komunistický poslanec.

 
Jak řekl, vše se svaluje na hospodářskou recesi. Ne že by nebyla, ale působí tu i další faktory, které může stát ovlivňovat. Podle Opálky je to především neúspěšná, lépe řečeno - žádná národohospodářská politika, slabá aktivní politika zaměstnanosti, do které rok od roku teče méně peněz, a také otevírání takových studijních oborů, které absolventům umožní nalézt na trhu práce více příležitostí.
 
 
Na podporu má nárok jen 18,4 % lidí bez práce
 
Řešení Opálka vidí především v místním a zahraničním odbytu domácí výroby. »Zde se projevují stále nové dopady likvidace vlastní produkce za tzv. levnější dovozy, což přináší vyšší výdaje v sociálním systému. Pro stát to tedy v žádném případě levnější není,« řekl. Za další problém označil klesající kupní sílu, kterou ovlivňuje i stát tím, že od roku 2007 nezvyšuje minimální mzdu, od příštího roku dokonce dojde ke snižování tempa valorizace důchodů. To se musí projevovat na spotřebě.
 
Úbytek pracovních sil je podle něj rovněž dán tím, že zaměstnavatelé ve všech odvětvích zvyšují intenzitu práce u stávajících zaměstnanců a prodlužují i jejich pracovní dobu často i skrytě. Upozornil na to, že ČR má jeden z nejdelších pracovních fondů ve světě. Více se využívá i levnější cena práce zahraničních dělníků, studentů či starobních důchodců, kteří tak »vytlačují z pracovního trhu ty potřebnější«. Opálka poukázal i na to, že nezřídka dochází i k práci nezaměstnaných načerno, což je finančně výhodné především pro malé podnikatele.
 
Za tristní považuje především to, že se zvyšuje nezaměstnanost absolventů a mladých lidí a že se současně zvedá i počet těch, kteří jsou bez práce dlouhodobě, a nárok na podporu vnezaměstnanosti má jen 18,4 % z registrovaných nezaměstnaných, což je 93 476 lidí.
 
 
Autor: Redakce
Zdroj: Haló noviny