Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konečně došlo i na Vondru

28. 11. 2012
 
 

 
Vyjádření poslance Parlamentu ČR a stínového ministra KSČM pro rezort obrany Alexandra Černého k oznámenému odstoupení ministra Alexandra Vondry.
 


Zatím stále ještě pan ministr Vondra patří mezi známější členy vlády, je prototypem „politického dinosaura“, už desítky let se pohybuje ve vrcholové politice a k armádě měl blízko i v dalších pozicích, než se stal ministrem obrany. Organizoval např. summit NATO v Praze, angažoval se v otázce zapojení do protiraketové obrany USA, tedy v umístění radaru v Brdech. Jsou známé i jeho lobbistické aktivity v některých armádních zakázkách.

 

Veškeré jeho počínání bylo a je determinováno jednoznačnou orientací na euroatlantické struktury a především USA. V posledních letech prokazoval mimořádnou odolnost a takřka politickou nesmrtelnost. Odolal např. i tlakům koaličních partnerů i usnesení Poslanecké sněmovny, která vyzvala premiéra, aby ho odvolal v souvislosti s kauzou Promopro. Jeho působení v čele rezortu obrany nepřineslo žádnou kvalitativní změnu, naopak pokračoval v práci předchozích ministrů obrany, jejímž důsledkem je ztráta některých schopností Armády ČR, především pak schopnosti zajistit obranu země. Česká armáda se pod jeho vedením prioritně připravovala jen na účast našich vojáků v zahraničních misích. Ať bude jeho další politické působení jakékoli, doufejme, že už nebude mít tolik prostoru, aby mohl České republice dál škodit.

 
 
Autor: Alexander ČERNÝ, poslanec Parlamentu ČR a stínový ministr KSČM pro rezort obrany

Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM