Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jihomoravští komunisté posílili

26. 11. 2012

 

V Zastupitelstvu Jihomoravského kraje přes odpor a protinávrhy z řad ODS a TOP 09 komunisté v samosprávných orgánech proti minulosti posílili získáním tří uvolněných funkcí zastupitelů a zvýšením počtu zástupců KSČM ve výborech zastupitelstva a komisích rady.

Ve staronové koalici sociálních demokratů s lidovci je hejtmanem opět Michal Hašek (ČSSD) a jeho prvním náměstkem Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Zastupitelský klub nejsilnější opoziční strany KSČM ale uzavřel smlouvu o podpoře s klubem ČSSD, takže předseda klubu KSČM Stanislav Navrkal mohl prohlásit:


»Jihomoravské zastupitelstvo potvrdilo naše pozice. Posílili jsme ve výborech, komisích, ve vedení samosprávy Jihomoravského kraje. Myslím si, že vzhledem k výsledku hlasování voličů je to optimální k tomu, abychom mohli plnit náš volební program. Přispívá k tomu smlouva o programové spolupráci s ČSSD, kde se shodujeme ve volebních programech a prioritách obou stran v Jihomoravském kraji.

KSČM získala místa tří uvolněných předsedů, a to kontrolního výboru (Stanislav Navrkal), výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost (Ivo Pojezný) a komise organizační a legislativní (Pavel Březa).«


Protinávrhy ODS a TOP 09 vůči poskytnutí předsednických funkcí komunistům neuspěly. Při hlasování, zda svěřit předsednictví kontrolního výboru Navrkalovi, bylo pro 53 zastupitelů. Je to nejvíce hned po Haškovi, který získal post hejtmana 56 hlasy.

Zastupitele čeká příští maraton jednání 20. prosince, kdy mají rozhodnout o rozpočtu kraje pro příští rok. Tento nejdůležitější dokument se nyní rodí v odborech kraje, jde k veřejnému připomínkování, doplnění a k jednání v radě regionu.

(vž)

www.halonoviny.cz