Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amnestie strhává laviny protestů

8. 1. 2013

Zpravodajství

K protestu starostů, kteří ve svých úřadech vyjadřují nesouhlas s prezidentskou amnestií sundáváním podobizen končícího Václava Klause, se dnes připojilo již 600 starostů. Sdělil to starosta Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku Michal Špendlík.

O tomto počinu jste si mohli přečíst včera, ale protest, k němuž se v některých obcích připojují také ředitelé škol, běží už od pátku. Ačkoliv »Hrad« to okamžitě označil za projevy pokleslého politického boje, Špendlík okamžitě vyvrátil nařčení: »Nejde o politiku, většina starostů a ředitelů škol nejsou členy žádných politických stran. Jde o vyjádření názoru občanů.«

Ředitel základní školy v Želechovicích Michal Cholek již v pondělí uvedl, že vedení školy děti do protestu nevtahuje, žáci se však sami na amnestii ptají.


»Kromě toho žádný zákon neukládá povinnost mít pověšeného prezidenta. Každý má právo jej taky sundat,« řekl starosta, který odmítl také hradní osočení mediální hysterií. »Jsme naprosto klidní, spíš mám pocit, že hysterii podléhají některá vyjádření z Hradu,« podotkl starosta.

Právník Milan Hulík také napadl prezidenta Václava Klause, který hájí zastavení trestního stíhání v případech trvajících déle než osm let odvoláním se na Evropský soud pro lidská práva, který pranýřoval nadměrnou délku řízení: »To se netýká trestního řízení. Naopak v trestním řízení Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že sebevětší délka trestního řízení nemůže být důvodem k jeho zastavení.«


Na síti můžete přispět svou troškou s nesouhlasem Klausovy amnestie. Ke dnešní třetí hodině odpolední podepsalo petici »Nesouhlasíme s Klausovou amnestií« (stále lze podepisovat zde: PETICE) 106 000 občanů. Běží již od středy a zájem o ni roste obrovsky. Ovšem i ze strany škůdců.

»V sobotu byl na naše stránky (jednej.cz) veden silný útok hackerů a znemožňoval petici podepsat. V noci na neděli se nám podařilo útok odrazit, takže je už vše v pořádku. Jen z důvodu přetížení serveru se občas stránka zpomalí,« oznámil Haló novinám František Reisner, jednatel společnosti HRP group, s. r. o., jež stránky provozuje.

Jak se zdá, začíná jít do tuhého. Slušní lidé si facku od kliky kolem Klause nenechají líbit. Žaloby na vládu i prezidenta se podávají jak na běžícím pásu. Připravují se další demonstrace, první proběhla v neděli. »Tuneláři« ještě vyhráno nemají!

(vlh)

Zdroj: www.halonoviny.cz