Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poradny KSČM denně pomáhají občanům

8. 1. 2013

Se zájmem jsem si přečetl ve čtvrtečním vydání Haló novin na stránce Mladýma očima článek Braňte svoje práva, ve které autor Roman Janouch obsáhle informuje o právní poradně recyklovaného sdružení Nová antikapitalistická levice.

O samotné organizaci kritické až odmítavé ke KSČM se nechci vyjadřovat. Rovněž tak nerozumím reklamě na jejich právní poradnu, když v rámci KSČM, jejich okresních a krajských výborů funguje několik desítek občanských poraden pomáhajících pravidelně desítkám až stovkám občanů. O těchto poradnách a výsledcích jejich práce se však neinformuje, resp. avízo na malé množství z nich vychází na servisní stránce Haló novin.

Je třeba zdůraznit, že KSČM kromě »kamenných« poraden provozuje i svou internetovou občanskou poradnu na stránkách www.kscm.cz. Zde občanům svými znalostmi a zkušenostmi obětavě pomáhají například poslanci Stanislav Grospič, Zuzka Bebarová-Rujbrová, Marie Nedvědová, Miroslav Opálka či bývalý poslanec František Beneš, ale i celá řada dalších.

Můžou se tak na ní obracet lidé, kteří chtějí poradit se svými problémy v oblasti pracovního práva, sociálních dávek, exekucí a lichvy, bydlení, otázek práv dětí a podobně. Tato internetová poradna funguje již od září 2008 a od té doby pomohla zhruba 1300 občanům, tj. téměř 300 tazatelům ročně, kteří si k ní našli na webových stránkách KSČM cestu. Někteří z nich se na ní obracejí pravidelně, neboť s ní mají své pozitivní zkušenosti. Čekací doba na odpověď se dle náročnosti dotazu pohybuje okolo pěti pracovních dní.

Domnívám se, že někdy je potřebné prezentovat především svou vlastní práci pro občany a rozšiřovat mezi občany povědomí o ní, aby i oni věděli, že jsme jim připraveni kdykoli s jejich problémy i starostmi pomoci, než propagovat práci jiných.

Ludvík ŠULDA,

vedoucí odd. pro odborné zázemí,

občanský sektor a mládež ÚV KSČM

PS: Odpověď je prostá, Haló noviny jsou českým levicovým deníkem a i my na stránkách www.juniorproject.eu nepovažujeme za levici pouze a jen výhradně KSČM, tudíž informujeme o zajímavých aktivitách i ostatních levicových subjektů (zejména, jsou-li tyto napojeny tak či onak na mladé). Ať už jde o politické strany, hnutí, občanská sdružení či jiné spolky. A budeme tak rádi činit dál. Dvojnásob u těch, kteří o to stojí. Jsme přesvědčeni, že KSČM jako nejsilnější levicový subjekt u nás má prostoru v Haló novinách požehnaně, nicméně za každý podobný příspěvek, jaký nám poslal Ludvík, budeme rádi.

www.halonoviny.cz