Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petice proti školnému v Poslanecké sněmovně

8. 12. 2012

 

Klíčovou aktivitou, kterou se v současnosti zabývá studentská iniciativa SOS STUDENT, je snaha o zabránění záměru stávající protilidové vlády zavést školné na státních a veřejných vysokých školách.

V této souvislosti iniciativa zorganizovala petici, pod kterou své odmítnutí jakéhokoliv školného deklarovaly svými podpisy tisíce převážně mladých lidí. Právě touto peticí se na konci listopadu zabýval také Petiční výbor PSP ČR.

Zástupci petentů na slyšení podrobně informovali o důvodech zorganizování petice. Michal Kostka představil iniciativu SOS STUDENT a jejím jménem konstatoval, že případné schválení školného neznamená nic jiného, než vznik dalšího sociálního síta v české společnosti.


Milan Krajča argumentoval zkušeností s negativními dopady zavedení školného v zahraničí a navrhl konkrétní příklady, jak řešit dlouhodobé podfinancování českého školství.

Jaromír Petelík pak seznámil přítomné poslance se svými zkušenostmi ze sběru podpisů a Zdeněk Milata opakovaně vznesl směrem k přítomným zástupcům MŠMT dotaz, zda vůbec případné školné přinese do školství alespoň nějaké peníze? Otázka ovšem zůstala bez konkrétní odpovědi...

Není bez zajímavosti, že se na jednání petičního výboru nedostavil ani jeden z poslanců vládní protilidové koalice a ministra školství zde zastupovali pouze jeho podřízení. Přesto na parlamentní půdě zcela jasně zazněl hlas prosazující, aby vzdělání nebylo zbožím, ale právem.

(zr)

Zdroj: www.halonoviny.cz